Ще ни отнемат ли автомобила без да сме употребявали наркотици на базата

...
Ще ни отнемат ли автомобила без да сме употребявали наркотици на базата
Коментари Харесай

Z-Каст 128: Могат ли да ви отнемат колата и за таблетка ибупрофен? Да.

Ще ни лишават ли автомобила без да сме употребявали наркотици на базата на полеви или кръвен тест? Това към този момент се случва в последната седмица след влизането на измененията в Наказателния кодекс, които плануват конфискация на автомобил при хванат водач с положителен тест за приложимост на неразрешени субстанции.

Отнемането на колата не е финално - конфискация може да подреди единствено съдът, само че в новия епизод на Z-Каст не обсъждаме юридическата, а биохимичната страна на казуса - с доктора по биохимия и неправителствен специалист по опиатите Юлиан Караджов.

" Просто ще го обясня - влизат в автосервиз и там виси майтапчийска табелка: " Работим бързо, на ниска цена и качествено, само че никога и трите дружно ". Това се отнася за всичко на света - в това число и тестванията.

Публиката е обезпокоена, политиците я лъжат, че ще вземат ограничения, без да знаят допустимо ли е това и с какво равнище на сигурност могат да работят тези ограничения.

След това се създават полеви проби - те освен у нас са толкоз калпави, на всички места по света е по този начин. Да речем, 50% от случаите познават, останалите са подправено положителни или подправено положителни. Тестът освен може да ви набеди, че сте вземал опиати, може и да сте вземал, само че да ви пропусне ", изяснява той казуса.

Кръвните проби са по-добри, само че и те не са съвършени, прецизира той. А още по-притеснителното е, че и двата типа тестове реагират не на действително наркотично вещество, а на метаболити, които тялото ни създава - от време на време и поради взимане на най-обикновени медикаменти като ибупрофен, кодеин, и други, които нямат никакъв опияняващ резултат.

Такива метаболити, идентични или неразличими от тези, които произвеждаме при вдишване на опиати, се демонстрират и при доста други медикаменти - със и без рецепта, изяснява Караджов. А различен проблем е, че за разлика от алкохола, при опиатите няма и избран предел - той е колкото е чувствителността на теста или машината, без значение дали човек е под въздействие на неразрешено вещество или не.

" Мога да ви дам и статистиката - предходната година има към 700 души, убити на пътя. Четирима от тях са убити в резултат дейностите на водач, който е дал положителен тест. Дал положителен тест не значи, че е бил надрусан ", добави той.

Защо в България има единствено шепа лаборатории, които вършат кръвни проби за опиати? Ефективна ли е наказателната политика на увеличение на наказванията? Защо страната ни следва съветските, а не европейските и западните практики за битка с опиатите?

Отговорът на тези и доста други въпроси - гледайте или чуйте в новия, 128-ми епизод на Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР